Kensei Kendo- och Iaidoklubb

Vill du träna Iaido i Stockholm?

Vill du komma och titta, börja träna, bara prova hur det är att träna Iaido eller undrar du över något? Kontakta oss gärna!

Vi tar emot nybörjare till vår nybörjarträning under augusti - september. Läs mer om iaidoträning här.

Kalendarium

2014

Ons 8 januari. Första träningen för året
10-11 maj SM i Linköping

Schema för Iaido

Vi tränar i Karlbergs skola i Stockholm.

Måndagar
Lämplig från 4:e kyu
19.30-21.00 Träning

Onsdagar
Lämplig för alla
19.30-21.00 Nybörjare

För medlemmar

Logga in på medlemssidorna

Vad är iaido?

Så här skriver Svenska Budoförbundet som tillhör Riksidrottsförbundet:

'Iaido är konsten att dra och hantera det japanska svärdet, såsom det traditionellt övades av den japanska krigaradeln, samurajerna.

Svärdets lätt krökta form och sättet man bar det på, vid sidan av kroppen, gjorde att det gick snabbt att dra vid ett plötsligt anfall. Denna dragteknik utvecklades till en konst, som man idag tränar enligt noga bestämda rörelsemönster, så kallade kata, och söker uppnå perfektion.

Iaido tränas med ett riktigt svärd eller med ett träningssvärd av trä. Man tränar oftast rörelserna utan någon partner, mot tänkta motståndare, men det finns också träning i par där två personer tränar med varandra. I iaido tränas serier av kata som på olika sätt innehåller ett antal grundmoment, såsom drag, hugg, återförande av svärdet till baljan, med mera. I träningen är strävan att vara närvarande i sinne och kropp för att snabbt kunna anpassa sig till vilken situation som helst – att bevara lugnet i stressade situationer, att kunna vara fokuserad och i balans.

Balans för vardagen och balans nog för att hantera det japanska svärdet, ett fascinerande redskap och en sofistikerad kultur som kan vara skäl nog att pröva iaido.
'

Vill du börja träna Iaido med oss?

Hos oss får du träna i en lagom stor grupp i din egen takt!

Vad behöver man för utrustning för att börja träna?

I början klarar man sig bra med vanliga LEDIGA träningskläder, t ex en mjuk overall. Ett par knäskydd (med stoppning fram) är skönt att ha eftersom vi tränar mycket stående på knäna. Ett träsvärd (bokken) finns att låna vid träningen men ta gärna med ditt eget om du redan har ett. Liksom i de flesta budoarter tränar vi barfota.

Efter ett tag brukar de flesta köpa ett eget bokken. Ett bokken kostar från en hundralapp och uppåt. Nästa steg är att skaffa en träningsdräkt som består av hakama (vida byxor), keiko-gi (jacka) och obi (brett bälte).

Efter några terminer vill man gärna ha en iaito (oslipat träningssvärd) av metall. Efter många års träning är det kanske dags för ett vasst svärd - ett shinken. Bokken, iaito och shinken är kopior av det svärd som samurajerna använde och som heter katana.

Vad tränar man som nybörjare?

Första tiden ägnas åt grundläggande övningar i hur man håller ett svärd, hugger, förflyttar sig och hur man beter sig i dojon (träningslokalen). Man får också bekanta sig med den första ZNKR-katan, mae.

Vi värmer upp ordentligt med inslag av styrketräning för iaido. Det är främst "core"-övningar, rygg- och benövningar som behövs för att bygga upp bl.a bålstabiliteten. Detta är ju som bekant något som alla behöver träna mycket på i dagens stillasittande samhälle för att förebygga ryggproblem.

Mycket snart börjar man träna de övriga katorna i Seitei Iai. Dessa kommer sedan att dominera träningen tills man är mogen att fortsätta med koryu, i vårt fall Muso Shinden Ryu.

Hur tränar man efter nybörjartiden?

Träningen blir då mycket individuell. Tävlingar blir ett viktigt inslag för att öva på stresshantering, fokusering och koncentration - mycket användbart i livet utanför dojon!

De mest avancerade i klubben åker med varierande regelbundenhet till Japan och tränar intensivt för Watanabe-Sensei i Kawagoe.

Våra tränare

Mike Henry, Renshi 6 dan Mike Henry, Iaido Renshi 6 dan är vår huvudtränare. Mike började träna Iaido som femtonåring 1979 och har periodvis tränat Iaido på heltid, bla under 2 års tid i Japan som uchideshi för Michioka Yoshinori Sensei. Under den tiden hann Mike ta länsmästartiteln i Shodan-klassen i Saitama prefekturen samt vinna några öppna japanska mästerskap, bla Nagoya-taikai.

Mike är aktiv som domare både nationellt och internationellt och har dömt i de flesta SM och EM på senare år. Mike har varit coach för svenska Iaidolandslaget och har tillsammans med Roger lett klubben till 14 SM-guld, 7 silver och 9 brons, individuella och lag. I EM har klubben bidragit till svenska framgångar med 2 guld, 1 silver och 2 brons.

På bilden tränar Mike i Watanabe-Senseis dojo i Kawagoe, Japan.

Björn Stille, 5 dan Björn Stille, Iaido 5 dan. Han har 9 individuella SM-medaljer varav 6 guld. Har också en hel del lagmedaljer. Björn är SM-domare sedan några år tillbaka.
Magnus Erkstam, 3 dan Magnus Erkstam, Iaido 3 dan. Här vid en tameshigiri-övning vid ett att våra terminsavslutningsläger. Magnus har 6 individuella SM-medaljer och 1 EM-guld. Ses ofta i klubbens framgångsrika SM-lag.
Lennart Hellström, 3 dan Lennart Hellström, Iaido 3 dan. Pålitlig lagklippa i SM och även individuellt med 3 guld, 2 silver och 1 brons.


Klubbens medlemsskap

Vi är medlemmar i Svenska Budo & Kampsportsförbundet, Stockholms Budo & Kampsportsförbund och Svenska Budoförbundets Kendosektion.

Genom dessa tillhör vi även Svenska Riksidrottsförbundet, European Kendo Federation och International Kendo Federation.

Avgift

Du får gärna provträna gratis första gången. Terminsavgiften är SEK 800 :- första terminen vilket inkluderar träning och försäkring genom förbundet. Dessutom kommer du att få roligt!
Avgiften betalas in på klubbens bankgiro 263-9409. Betalad avgift garanterar plats i nybörjargrupp.

Från och med andra terminen så är avgiften 1100:- per termin, men då får du två träningstillfällen per vecka!

Tävlingar, graderingar och läger

Varje termin avslutar vi med ett träningsläger i dojon.

Vid avslutningslägret ges det också möjligheter till gradering enligt Svenska Kendoförbundets regler. Inom klubben kan vi hantera graderingar till alla kyu-grader. För att ta dan-grader ("svart bälte") åker vi till SM eller något större träningsläger.

Klubben brukar delta i SM som är den största tävlingen i Sverige. SM hålls under maj månad.

Åldersgräns

Vi kan tyvärr inte ta emot tränande under 15 år. För övrigt spelar åldern ingen roll. Vi har nu medlemmar i alla åldrar från tonåringar upp till 60+. Det är aldrig för sent att börja träna iaido!

Page last modified on August 26, 2013, at 12:53 PM